Amara Condé blij met transfer naar sc Heerenveen: "Eigenlijk kon ik geen nee zeggen"

12 juli 2024 10:57


Amara Condé is de nieuwe speler van sc Heerenveen. De middenvelder komt over van FC Magdenburg en heeft zin in zijn Friese periode. Hij tekende woensdag een contract voor twee seizoenen, met de optie voor een extra jaar.

"Dit is echt een heel mooi shirt, dit zit geweldig." Amara Condé glimlacht van oor tot oor als hij zich klaarmaakt voor de fotoshoot in het Abe Lenstra stadion. Hij heeft het pompeblêdenshirt aangetrokken en loopt richting het veld. In de verlichte spelerstunnel blijft hij stilstaan. Luide muziek klinkt. Op het televisiescherm wordt de video afgespeeld die vlak voor de thuiswedstrijden te zien is in het Abe Lenstra stadion. Hoogtepunten uit het verleden flitsen voorbij. "Wauw, wauw, wauw. I love it, I love it." Het is duidelijk: de nieuweling is blij om in Fryslân te zijn.

Whatsapp Image 2024 07 12 At 10.50.36 (2)

"Mats Köhlert zei dat 'ie het mooi zou vinden als ik zou komen"

Debuut in het buitenland
"Het is een eer voor mij om hier te spelen", vertelt de middenvelder, die afgelopen drie seizoenen bij FC Magdenburg speelde. Na iets meer dan honderd officiële duels ruilt hij de club uit zijn geboorteland in voor zijn eerste buitenlandse avontuur. "Ik krijg de kans om van het tweede niveau van Duitsland naar het hoogste in Nederland te gaan", aldus Condé, die zich goed ingelezen heeft in zijn nieuwe werkgever. "Een aantal goede spelers heeft hier gespeeld en ik weet dat de club een geweldige achterban heeft. Daarnaast ken ik Mats Köhlert goed. We hebben een gemeenschappelijke vriend en stonden in het verleden meerdere keren tegenover elkaar. Hij zei dat 'ie het mooi zou vinden als ik zou komen. Eigenlijk kon ik dus geen nee zeggen."

10072024321274 DSC 4351 Kopie
Whatsapp Image 2024 07 12 At 10.50.37

Als hij vanaf het veld de kleedkamer binnenloopt, ziet hij dat de plaatsen naast zijn landgenoot al bezet zijn. Condé kijkt rond en tikt dan op een wit kastje waar nog geen naambordje boven hangt: "Hier wil ik zitten, deze plek is goed", zegt de voormalig jeugdinternational, die zich van het vierde niveau in Duitsland opwerkte naar het tweede. Met die bagage, en zijn leeftijd van 27 jaar, moet hij voor de nodige ervaring zorgen binnen de ploeg. "Of ik een leider ben? Ik vind dat andere mensen dat over mij moeten zeggen. Maar ik doe er in ieder geval alles aan om te winnen en probeer altijd mijn ploeggenoten te helpen. Voetbal is niet voor niets een teamsport, je doet het niet alleen. Door elkaar te helpen, word je sterker."

Positieve kilometervreter
"Ik ben echt blij om hier te zijn." Weer maakt hij duidelijk hoeveel zin hij heeft in het nieuwe hoofdstuk in zijn carrière. Voor de zoveelste keer verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. "Ik ben een positieve jongen, die iedere dag zijn uiterste best doet. Ik zou mezelf omschrijven als een speler die heel veel rent, tactisch sterk is en zijn verdedigende werk doet. Maar ik hou ook van aanvallen, drukzetten en spelers in de diepte sturen met mijn passes. Het belangrijkste is dat ik het team kan helpen."

  

"Of ik een leider ben? Ik vind dat andere mensen dat over mij moeten zeggen. Maar ik doe er in ieder geval alles aan om te winnen"

10072024321266 DSC 4373 1

Hij moet een belangrijke schakel worden in het team van Robin van Persie. Dat Condé met hem mag werken, is een extra pluspunt van de transfer. "Geweldig", zegt de voetballer. "Ik heb hem al gesproken via de telefoon. Hij was een van de grootste spelers uit Nederland, de topscorer aller tijden. Toen ik jong was, was ik fan van Arsenal, dus dat is extra speciaal."

Inmiddels heeft hij de deur van de kleedkamer achter zich dichtgetrokken. Vlakbij het spelersrestaurant wordt hem bij een grote muurschildering gevraagd wie er afgebeeld is. In eerste instantie weet hij het niet. Als Condé de vraag wordt gesteld in welk stadion hij staat, valt het kwartje. "Ah, Abe Lenstra. Hij is hier een legende", zegt de speler, die inmiddels de belangrijkste ruimtes in het stadion gezien heeft. "Ik kan echt niet wachten om te beginnen."