De routes van Isaiah en Rallis naar de hoofdmacht: "Verhalen lijken helemaal niet op elkaar"

21 oktober 2024 15:40


Dimitris Rallis beleeft tot dusver een mooi seizoen. De spits maakte tijdens de voorbereiding zoveel indruk dat Robin van Persie hem definitief bij de eerste selectie haalde. Hij beloonde het vertrouwen al met twee Eredivisietreffers. Maar ook Isaiah werd overgeheveld naar de hoofdmacht en maakte al zijn officiële debuut. Van Persie, Joey van den Berg en Wilco Hellinga laten hun licht schijnen op de ontwikkeling van het tweetal.

Van Persie heeft dit seizoen al heel vaak benadrukt: de tijd van zijn profcarrière is voorbij, maar toch dacht hij deze zomer even terug aan een moment uit zijn loopbaan. Het was toen hij Rallis en Isaiah vertelde dat ze officieel onderdeel werden van het eerste team. "Ik weet hoe mooi dat moment is", blikt de oefenmeester terug. "Het is heel bijzonder als je voor het eerst een vaste stoel krijgt in de kleedkamer van het eerste. Ik weet nog heel goed hoe trots ik was toen ik dat te horen kreeg bij Feyenoord."

De aanvaller en de middenvelder kregen aan het begin van het seizoen hun kans en grepen die met beide handen aan. "Ze hebben zich geweldig gemanifesteerd, dus ze hebben dit echt verdiend op basis van de voorbereiding. Maar tegelijkertijd heb ik ze ook verteld dat het nu pas écht begint. Natuurlijk mogen ze trots zijn, want hier hebben ze heel lang voor gewerkt. Maar nu moeten ze scherp en hongerig blijven, vooral niet denken dat ze er al zijn."

DSC00522

Van Persie: "Het is heel bijzonder als je voor het eerst een vaste stoel krijgt in de kleedkamer van het eerste. Ik weet nog heel goed hoe trots ik was toen ik dat te horen kreeg"

Verschillende routes
Wilco Hellinga werkte bij Onder 17 twee seizoenen met Rallis en één jaar met Isaiah. "Het zijn twee verhalen die helemaal niet op elkaar lijken", doelt de jeugdcoach op hun route naar het eerste team. "Dimi speelt hier al vanaf de jongste jeugd. Ik heb hem uiteindelijk in de punt van de aanval gezet, maar eerst was het wel de vraag waar hij nou het best tot zijn recht kwam. Hij was vaardig, groot, sterk, kon een doelpunt maken en ook goed in de combinatie spelen."

Waar Rallis al van jongs af aan in het pompeblêdenshirt rondloopt, kwam Isaiah pas op latere leeftijd van Alphense Boys over. "We hadden twee teams van testspelers gemaakt en hij viel enorm op", blikt Hellinga terug. "Hij speelde in dat duel als rechter centrale verdediger, maar op trainingen zagen we al snel dat hij ook als defensieve middenvelder uit de voeten kon. Daar hebben we hem eens neergezet en uiteindelijk is hij er nooit meer weggegaan. Isaiah was vanaf dag één een harde werker, die meteen iets probeerde te doen met tips die we gaven."

31082024323849 DSC 8196

   

Hellinga: "Dimi was qua techniek heel goed. Hij dacht: ik wacht tot ik de bal krijg en dan schiet ik 'm toch wel binnen"

Bij de spits was dat een ander verhaal, erkent de jeugdtrainer. "Dimi was qua techniek heel goed, maar het niveau van handelen en het spel zonder bal moest wel omhoog. Maar hij dacht: ik wacht tot ik de bal krijg en dan schiet ik 'm toch wel binnen."

Kramp
Joey van den Berg herkent het. Hij is assistent-trainer van Onder 21 en werkte afgelopen seizoen intensief samen met de spits. "Dimi deed heel veel op talent in de jeugd, maar bij ons moest hij zich echt wapenen tegen volwassenere spelers en een hoger tempo. Daar heeft hij vorig jaar wel stappen in gemaakt, al is hij nog niet uitgeleerd. Bij het eerste elftal krijgt hij nu na zestig minuten spelen kramp. Dat is niet zo gek als je weet dat het hem vroeger zo makkelijk afging."

De kans dat Isaiah met kramp van het veld moet, is volgens de oud-middenvelder een stuk kleiner. "Hij brengt van nature veel meer energie. Isaiah is een jongen die als specialiteit heeft om ballen te veroveren. Hij kan negentig minuten gaan, waardoor hij in de slotfase iedereen aan gort loopt. Nee, hij gaat nooit de meest technische speler worden. Maar dat hoeft ook niet. Het is belangrijk dat hij dat ook zelf gaat omarmen. Hij moet doen waar hij heel goed in is, want dat is ook de reden dat ze hem bij het eerste team hebben gehaald."

Joey van den Berg: "Isaiah kan negentig minuten gaan, waardoor hij in de slotfase iedereen aan gort kan lopen"

DSC00030 Rallis 2

Voorbeelden
Twee talenten die in de voorbereiding de kans krijgen, zich bewijzen en overgeheveld worden naar de hoofdmacht: het is het ideaalplaatje, wat vorig seizoen ook al gebeurde met Oliver Braude. Volgens Van den Berg kan het andere spelers uit de Akademy inspireren. "Als jonge jongen kan de kans er ineens zijn, en dan moet je 'm pakken", stelt hij. "Natuurlijk is het lastig als jij jezelf voor het eerst mag laten zien. Het is allemaal nieuw en spannend, maar aan de andere kant: je krijgt de kans omdat je iets goed kan. Kijk naar Dimi: die heeft hier zolang in de opleiding gezeten, dat is niet voor niets."

Hellinga zag al vroeg het talent bij de aanvaller, maar benadrukt wat Van Persie ook al zei: de spits is er nog niet. "Iedereen vindt het leuk wat hij laat zien. Dat komt ook omdat hij uit de jeugd komt. Maar dat de tank na zestig minuten leeg is, laat zien dat het niveau nog verder omhoog moet. De afgelopen jaren heeft hij daar al stappen in gemaakt, waardoor hij zijn plek in het team echt zelf verdiend heeft. Dat vind ik mooi."

Rallis stond al drie keer in de basis, maar Isaiah moet langer op een echte kans wachten. Van den Berg snapt dat wel. "Isaiah heeft het op het middenveld wel wat moeilijker, want daar zijn meer keuzes te maken", aldus de assistent-trainer. Hellinga: "Isaiah ging er vanaf het eerste moment voor. Hij wist: ik kom van Alphense Boys en moet mijn best doen om een contractje te verdienen. Hij ging onverstoorbaar voor dat doel en heeft die lijn doorgezet, waardoor hij nu bij de eerste selectie zit. Dat heeft hij verdient, maar hij moet stappen blijven maken."

De leermeester van Onder 17 sluit positief af. "Ik vind het heel mooi dat beide jongens nu de stap naar het eerste hebben gemaakt. Het waren gouden gasten om mee te werken."

DSC00510