Een kijkje in de keuken bij de Akademy onderbouw: "Je merkt dat spelers slimmer worden"

24 december 2024 11:22


De meeste Akademy-teams werken zich iedere dag in het zweet op Sportpark Skoatterwâld, met uitzicht op het Abe Lenstra stadion. Voor de onderbouw, de Onder 12-1 en Onder 12-2, geldt dat niet. Zij trainen in alle rust in Nieuwehorne, met en zonder bal.

Weinig profspelers staan te springen als er op kunstgras gespeeld moet worden. Liever een echte grasmat, zullen de meeste voetballers zeggen. Maar bij de onderbouw van de Akademy wordt daar heel anders over gedacht. Daar wordt heel bewust op gras, kunstgras en zelfs in de zaal, op de stenen en in het zand getraind.

"Dat wij op die verschillende ondergronden trainen, doen we omdat overal andere vaardigheden gevraagd worden", zegt coach Lars Douma, die samen met assistent-trainer Karym El-Dawey en keeperstrainer Ymre de Kroon voor de groep staat bij Onder 12-1. "Op gras rolt de bal iets minder snel dan op kunstgras, maar gras is weer zwaarder als het drassig en nat is. De fysiek sterkere jongens hebben daar meer baat bij dan de wat kleinere spelers. Op straat en in de zaal komen echt andere vaardigheden naar boven, ook omdat de ruimtes wat kleiner zijn. Daar gaat het meer om handelingssnelheid en komen de technische voetballers eerder bovendrijven."

05102024324414 DSC 1035 (1)

Van links naar rechts: Lars Douma (trainer Onder 12-1), Karym El-Dawey (assistent-trainer Onder 12-1), Thomas Elsinga (trainer Onder 12-2), Jolt Postma (assistent-trainer Onder 12-2), Konrad Dziegel (loop- en coördinatietrainer) en Ymre de Kroon (keeperstrainer)

"We nemen de spelers ook echt mee in onze denkwijze, waarom we bepaalde oefeningen doen"

Thomas Elsinga, trainer Onder 12-2

In Nieuwehorne, op het complex van vv Udiros, kunnen de jeugdtrainers van de jongste jeugd hun hart ophalen. Hier zijn alle verschillende ondergronden te vinden. "Qua faciliteiten is het ideaal", zegt Douma. "Naast alle verschillende ondergronden hebben we ook nog een survivalbaan, waar we ook gebruik van maken."

Nadenken
Op deze gure dinsdagmiddag wordt getraind op het kunstgrasveld en in de zaal. De zon is al bijna onder, de lampen staan aan in Nieuwehorne. "Hebben wij zaal?", vragen twee spelers, die net uit de auto van de chauffeur zijn gestapt. Ze horen pas op de club wat ze gaan doen, vertelt Thomas Elsinga, trainer van Onder 12-2. "We nemen de spelers ook echt mee in onze denkwijze, waarom we bepaalde oefeningen doen. Het is niet alleen uitvoeren, maar ook zelf na- en meedenken. Daardoor merk je dat de spelers ook echt slimmer worden."

Zijn team gaat vandaag los in de buitenlucht. Er staat een nieuwe vaardigheid op het programma, vertellen hij en zijn assistent-trainer Jolt Postma aan de enthousiaste talenten. "We gaan vandaag de bal beschermen. Zaterdag speelden we tegen een spits die dat heel goed kon, hè? Het was heel moeilijk om de bal af te pakken, maar dat gaan we nu oefenen." Als de talenten gevraagd wordt welke Eredivisiespeler op dit onderdeel uitblinkt, gaan bijna alle handen omhoog. "Brian Brobbey", roepen ze in koor.

Tijdens de training worden oefeningen en partijen afgewisseld, zodat de nieuwe vaardigheid meteen in de praktijk kan worden gebracht. Om ervoor te zorgen dat de talenten veel in posities komen waarin ze de bal moeten beschermen, wordt getraind op een smal veld. "Je moet hier de bal niet alleen goed beschermen, maar ook veel proberen weg te draaien", is de duidelijke aanwijzing van Elsinga.

05102024324419 DSC 0763 (1)
Onderbouw

Worstelen en stoeien
Waar Onder 12-2 de training afwerkt op het kunstgrasveld, gaat Onder 12-1 de zaal in. "Yes, ik zie een goaltje staan", zegt een van de spelers als hij aankomt op het sportcomplex. Meteen afwerken op doel, zit er vandaag echter niet in. Het eerste gedeelte van de training staat er ASM op het programma, waarbij de focus ligt op veelzijdig bewegen. "Dat staat voor het Athletic Skill Model", zegt Douma. "Dit is echt het onderdeel van onze loop- en coördinatietrainer Konrad Dziegel. Ik vind het geweldig, het is echt een toevoeging voor onze Akademy. Dit hebben we per week driekwartier en dat gaat straks naar een uur, dus dat is een goede ontwikkeling."

De survivalbaan over klauteren. In de touwen klimmen. Of zelfs turnoefeningen. Noem het maar op en het kan op het programma staan tijdens ASM. Vandaag wordt er in de sporthal gestoeid. Spelers moeten elkaar van matjes afduwen en trekken. Staand, liggend, met en zonder bal. Er komen allemaal varianten voorbij.

Het lijkt niets met voetbal te maken te hebben, maar niets is minder waar. Door andere sporten te beoefenen, worden ook vaardigheden uit de voetballerij getraind. Voetballer Liam Fa-Si-Oen wijst naar zijn medespelers, die druk bezig zijn. "Als je nu tijdens het worstelen en stoeien balans kunt houden, gaat het ook makkelijker op het voetbalveld", stelt hij, waarna zijn trainer aanvult: "Het is eigenlijk heel simpel: als je naar het eerste elftal kijkt, dan zijn er geen spelers die niet goed kunnen bewegen. Daarom vinden we dit ook zo belangrijk."

"Als je nu tijdens het worstelen en stoeien balans kunt houden, gaat het ook makkelijker op het voetbalveld"

Liam Fa-Si-Oen, speler van Onder 12-1

Onder 12-1 in actie tegen FC Twente/Heracles Academie

Beter worden
Douma traint nu voor het tweede jaar op rij dezelfde spelers. Hij ziet dat de voetballers stappen zetten, mede door het trainen op verschillende ondergronden en de toevoeging van ASM. "Bij deze leeftijdscategorie zie je snel progressie. Als je tegen deze spelers zegt dat ze naar links moeten, gaan ze allemaal naar links. Dat is prachtig. Alle talenten zijn een stuk vaardiger geworden. Maar ook in het omschakelen en het vrijlopen zie je ze beter worden."

Fa-Si-Oen knikt. "Ik merk ook wel echt dat ik beter ben geworden, vooral door het spelen op straat en in de zaal. Daar stuitert de bal bijvoorbeeld heel anders. En ik ben beter geworden met mijn linkerbeen door gewoon heel veel te oefenen." De jeugdspeler lacht als hij zijn ploeggenoten nog steeds ziet worstelen. "Ik train eigenlijk het liefst op kunstgras. Maar vandaag is het buiten heel koud, dus dan is het lekker om in de zaal te zijn."

"Bij deze leeftijdscategorie zie je snel progressie. Als je tegen deze spelers zegt dat ze naar links moeten, gaan ze allemaal naar links. Dat is prachtig"

Lars Douma, trainer Onder 12-1