Van Persie geeft Van der Hart basisplaats tegen 'goede ploeg' Ajax

09 augustus 2024 16:05

Voor Robin van Persie staat zondagmiddag om 16.45 uur een bijzondere wedstrijd op het programma. "Ik kijk er echt naar uit", zegt de oefenmeester, die tegen Ajax zijn officiële debuut maakt als coach. Welke spelers hij in de hoofdstad laat beginnen, wilde hij nog niet vertellen. Wel maakte hij duidelijk dat Mickey van der Hart in de Johan Cruijff ArenA aan de aftrap verschijnt.

Rvp


"Er zijn drie onderdelen die ik heel belangrijk vind bij een keeper: opbouwen, de ruimte bespelen achter de verdediging en natuurlijk het keepen zelf. Het is niet zo dat ik daarbij het een belangrijker vind dan het ander", begint de keuzeheer, die dus Andries Noppert moest teleurstellen. "Hij en Mickey hebben het allebei heel goed gedaan in de voorbereiding, wat betekent dat ik in een luxepositie zit. Dat is eigenlijk heel positief."

Van der Hart mag zich dus zondagmiddag laten zien, tegen de club waar hij de jeugdopleiding doorliep. "Op basis van de laatste weken had ik 't gevoel dat Andries en ik dicht bij elkaar zitten", vertelt de doelman. "Het is niet de bedoeling dat wij elkaar iedere week afwisselen, maar dan moet ik wel elke week presteren. Of ik blijf staan, heb ik zelf in de hand. De trainer verwacht dat je elke dag honderd procent geeft en er staat."

Keuzes tegen 'goed' Ajax
Van Persie heeft vanaf de eerste dag gezegd dat hij spelers perspectief wil geven op minuten, wat automatisch betekent dat niemand kan verslappen. Op meerdere posities is een serieuze concurrentiestrijd gaande, ziet de coach. "Er zijn meerdere keuzes die we moeten maken. Binnen de staf hebben we serieuze discussies, dat is mooi. Er is volgens mij geen enkele staf waarin iedereen het altijd maar eens met elkaar is, dat zou ook niet goed zijn. Maar uiteindelijk maak ik de keuze."

Wie verder starten in Amsterdam, hield de trainer voor zich. "Jullie hebben al één naam gekregen", vertelt Van Persie, die donderdagavond Ajax met 0-1 zag winnen van Panathinaikos. "Je ziet dat het een goede ploeg is, met spelers die echt het verschil kunnen maken. Ik zie ook best veel patronen die de trainer er nu al in geslepen heeft. Het is hartstikke mooi dat we tegen dit team, in een groot stadion mogen beginnen. Dit zijn de wedstrijden waarvoor je voetballer bent geworden."